Az új könyv

Varga Tímea: Mindhalálig Lord

 

 

 

Számomra fantasztikus élmény volt Kozma Gábor Lord rock-sztoriját tizenvalahány éve elolvasni. Egy akkor hazai nagylemezzel még nem rendelkező csapat küzdelmei bontakoztak ki a kötet mára kissé megsárgult lapjain. Most itt a legújabb Lord-könyv, a budapesti Varga Tímea tollából (megjegyzendő: korábban Molnár Éva is írt egyet).

 

Megtekint

 

Hogy miért emlegetem a frissiben meg jelent kötet kapcsán a huszonkét évvel ezelőttit?Mindenekelőtt azért, mert az új a régi alapján rajzolja meg a zenekar pályívét - így aztán a ma már tudtommal sehol sem kapható Lord rock-sztoriról is alkothat némi fogalmat az, aki nem olvashatta. A könyv ezt leszámítva interjúkötet: azokra a beszélgetésekre épül, amelyeket a szerző a Lord jelenlegi tagjaival rögzített - no meg a zenekar körüli fontos emberekkel, mint például Horváth István menedzserrel vagy Balogh József dalszövegíróval. Színes, érdekes portrék, amelyekből még a csapatot egészen közelről ismerők is megtudhatnak néhány "csemegét" kedvenceikről, akiket ráadásul nem pusztán zenészként igyekszik bemutatni. Külön erénye a könyvnek a sok-sok fotó: nem csak koncertfelvételeket, hanem gyermekkori, családi képeket is láthatunk az oldalakon, ami igazán emberközelivé teszi az interjúkat. A végére érve persze kialakul az olvasóban egy nagyjából egységes - és roppant szimpatikus - kép a zenekarról is.

 

A kötetnek ugyanaz a hibája, mint az erénye: hogy érezhetően nem hivatásos újságíró írta. Hibája, mert a beszélgetések néhol csaponganak kicsit, némi szerkesztés még rájuk fért volna és talán egy korrektornak is érdemes lett volna elolvasnia a kéziratot, mielőtt nyomdába kerül. Ugyanakkor erénye is, mert bár a szerző néhol sablonkérdéseket is feltesz, a beszélgetések roppant hitelesek. Átsüt az egész köteten, hogy őszinte érdeklődés vezeti, és nem hideg-rideg profimunkát akart letenni az asztalra, hanem egy szívvel, lélekkel, szeretettel megírt könyvet.

 

Sikerült. 

 

A kötet - és a másik két eddig megjelent Lord-könyv - borítója megtekinthető a Képek menüpont alatt!  

Naptár
Diavetítő
Szavazás
Melyik volt az utóbbi évek Lord-bulija Csongrád megyében?
Csongrád (2003)
Hódmezővásárhely (2007)
Szeged (2008)
Makó (2010)
Linkajánló