2003. augusztus 8-án Lord-koncerten voltam. Az élménybeszámolót a lordinfo.hu-nak írtam - ott most is olvasható.

A Lord a Körös-torokban

Újjáalakulása óta még nem jutott olyan messzire a délkeleti végeken a Lord, mint augusztus elején. A Körös-toroki fesztiválon több ezer ember előtt mutatkozott be a zenekar.

Az, hogy bemutatkozott, a három évtized ellenére sem túlzás: a fiúk saját bevallásuk szerint még soha nem játszottak Csongrád megye névadó városának szabadstrandján. A fellépésnek otthont adó üdülőhely egyébként túlzás nélkül festői. Csongrád amúgy is kedves kisváros, a strand felé ráadásul apró, régi építésű, nem egyszer nádfedeles házak mellett visz az út az Óvároson át. Ami pedig magát a partfürdőt illeti: a Tisza és a Körös találkozásánál, árnyas lombú fákkal, hatalmas fövennyel hívogatja a vendéget. Van persze kemping, a parton kiskocsmák, vendéglők sorakoznak, szóval minden együtt van, ami egy igazi fesztiválhoz kell. A bő száz négyzetméteres színpadot a szervezők sörsátrak barátságos közelében, a homokos parton állították fel. A Lord koncertje pénteki napra esett. Addigra a Körös-torok már teljesen benépesült, a szervezők becslése szerint többen jöttek el, mint korábban bármikor: bő tízezren. A többség természetesen fiatal volt, de olyan, mondhatni nosztalgiázni vágyó harmincasok is várták a szombathelyi rocklegenda koncertjét, mint jómagam.

Fellépők már a Lord előtt is voltak. Mi az ugyancsak szombathelyi Dózis szívmelengető, régi rocknótákból álló műsorára értünk oda még napszállta előtt. Bár ez nem a Dózis weboldala, a fiúk megérdemelnek annyit, hogy elmondjam: profi módon muzsikáltak, igazi koncerthangulatot teremtettek már Misiék megérkezése előtt. A Lordot óriási üdvrivalgás fogadta. Addigra már sötétedett, úgyhogy csak találgatni lehetett volna, hány ezren hallgatják koncertjüket a parti fövenyen ülve, a közeli sörsátrakban és mindenütt a színpad környékén. Ami biztos: közvetlenül a színpad előtt legalább ötszázan tombolták végig a bulit! A koncert a 2002-es albumról ismert Introval és a zenekartól megszokott pazar füst- és fényorgiával indult. Nem volt megállás: a fiúk kőkeményen nyomták a jobbnál jobb Lord-nótákat, vegyesen a régieket és az újakat. Akik sűrűn járnak koncertre, azoknak nem újdonság, de azért leírom: az itthon megjelent korábbi nagylemezekről jól ismert nóták mellett olyan régi szerzemények is elhangzottak, mint a Csakis a Lényeg vagy a Kisfiú - de megdörrent a hangfalakból az új lemezről a Kábulat, az Érzés vagy például a Szabadon is. A hangulat egy pillanatra sem lankadt. Amint a tömegben körbenéztem, jobbról-balról hozzám hasonló öreg rockerek énekelték a dalszövegeket - volt, aki pár éves csemetéjét is a nyakába kapta - , de fiatalabbak, tizenévesek is csápoltak, ugráltak. Közülük ugyan kevesebben ismerték a Lord-klasszikusokat, de azért látszott, hogy beindultak rendesen. Vida Feri a maga megfontolt, komoly stílusában pengetett, Erős Attila pedig félmeztelenül, végig mosolyogva, felszabadultan nyűtte a húrokat. Pohl Misi hangja az elmúlt évek alatt cseppet sem fáradt meg; igazi frontemberként uralta a színpadot, pillanatok alatt szót értett a közönséggel, miközben Gidó, a zenekar showmanje virtuóz módon nyomta a billentyűket - Gyurik Lajostól pedig még egy pazar dobszólóra is futotta. Az igazán emlékezetes koncert vége felé a fiúk egy kisebb poénelőadást is rögtönöztek (nem mintha addig fagyos lett volna a hangulat), aztán "jöjjön, aminek jönnie kell": felcsendült a Vándor; a színpad előtt azonban már nem térdeltek le az emberek - ki tudja, talán már feledésbe merült, hogyan énekeltük mi, öreg Lordosok annak idején? Ráadás is jutott, méghozzá kettő a lelkes közönség követelésére. Lehetett volna több is, a szervezők azonban véget vetettek a fergeteges bulinak, s ki tudja, talán a fiúk is fáradtak voltak már: hosszú út állt már mögöttük, s hasonló várt rájuk.

Jómagam nagyon ritkán részesülök abban a szerencsében, hogy élőben láthatom-hallhatom a Lordot. Az ország délkeleti csücskébe ritkán ér el a csapat, én pedig már nemigen vállalkozom olyan hosszú utakra, mint huszonévesen, de azért még mindig Lordos szív dobog bennem. A Körös-toroki koncert ezért jelentett felejthetetlen élményt számomra.  

Naptár
Diavetítő
Szavazás
Melyik volt az utóbbi évek Lord-bulija Csongrád megyében?
Csongrád (2003)
Hódmezővásárhely (2007)
Szeged (2008)
Makó (2010)
Linkajánló